Kuchnia Polska

Kuchnia po polsku

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Tak można podsumować podejście wielu obywateli kraju nad Wisłą do tradycyjnej, polskiej kuchni. Coraz liczniejsze w Polsce restauracje [...]

Wypiek chleba

Współcześnie wielu z nas nie zna smaku chleba domowego wypieku. Z jednej strony mamy ogromny wybór pieczywa, a z drugiej mało czasu. Chleb [...]

Miód pitny

Miód pitny to najprawdopodobniej pierwszy napój alkoholowy jaki wyrabiał człowiek. Znany był Grekom i Rzymianom, a słynny ówczesny pisarz Apicjusz w książce kucharskiej [...]

Żurek

Żurek jest obok barszczu jedną z dwóch zup, które znane są od wieków. Mało tego: uważa się go wręcz za pierwszą polską potrawę. [...]

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie, określane również mianem pierogów galicyjskich, są potrawą spopularyzowaną zwłaszcza w kuchni polskiej i ukraińskiej. Jakim czynnikom pierogi ruskie zawdzięczają swą nazwę? [...]

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille to inaczej kotlet kijowski. Twórcą pierwszej potrawy o tej tajemniczej nazwie był XVIII-wieczny kucharz Marie-Antoine Carême. Gotował on dla artystokratów, [...]

Bigos

Bigos to bohater wielu świąt, wielu domowych spotkań przy stole, a nawet frazeologizmu. Skąd wzięła się potrawa o tak wielkim wpływie na polską [...]

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony jest jedną z najstarszych polskich zup. Niegdyś jego smak różnił się od tego preferowanego obecnie, a i sposób przygotowania odbiegał od [...]