Cudze chwalicie, swego nie znacie. Tak można podsumować podejście wielu obywateli kraju nad Wisłą do tradycyjnej, polskiej kuchni. Coraz liczniejsze w Polsce restauracje
Więcej[...]
Miód pitny to najprawdopodobniej pierwszy napój alkoholowy jaki wyrabiał człowiek. Znany był Grekom i Rzymianom, a słynny ówczesny pisarz Apicjusz w książce kucharskiej
Więcej[...]
Pierogi ruskie, określane również mianem pierogów galicyjskich, są potrawą spopularyzowaną zwłaszcza w kuchni polskiej i ukraińskiej. Jakim czynnikom pierogi ruskie zawdzięczają swą nazwę?
Więcej[...]
Kotlet de volaille to inaczej kotlet kijowski. Twórcą pierwszej potrawy o tej tajemniczej nazwie był XVIII-wieczny kucharz Marie-Antoine Carême. Gotował on dla artystokratów,
Więcej[...]
Bigos to bohater wielu świąt, wielu domowych spotkań przy stole, a nawet frazeologizmu. Skąd wzięła się potrawa o tak wielkim wpływie na polską
Więcej[...]
Barszcz czerwony jest jedną z najstarszych polskich zup. Niegdyś jego smak różnił się od tego preferowanego obecnie, a i sposób przygotowania odbiegał od
Więcej[...]
Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce prywatności. Polityka Prywatności