Kuchnia po polsku

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Tak można podsumować podejście wielu obywateli kraju nad Wisłą do tradycyjnej, polskiej kuchni. Coraz liczniejsze w Polsce restauracje zakładane są przez obcokrajowców, chcących skłonić polskich smakoszy do spróbowania zagranicznych specjałów. Potraw i składników, które niejednokrotnie pochodzą z drugiego końca świata. I Polacy chętnie próbują, czasami nawet zakochują w egzotycznej kuchni. Niestety, przy okazji zdarza im się zapominać o swojej tradycyjnej kuchni. A o własnej tradycji lepiej jednak pamiętać. W przeciwnym razie człowiek szybko może stracić korzenie, bez których naprawdę ciężko się we współczesnym świecie żyje. Oczywiście nie trzeba być miłośnikiem polskiej kuchni, aby móc czuć się patriotą. Jednak nie należy jej odrzucać, zwłaszcza że jest ona nadal bardzo naturalna, zdrowa i smaczna. Trudno też odmówić jej różnorodności. Tradycyjne polskie potrawy mogą przybierać chociażby nieco inną formę w zależności od regionu Polski. W takim wypadku regionalna kuchnia umacnia poczucie lokalnego patriotyzmu. Widoczny jest on chociażby w przypadku grup ludności, bardzo utożsamiających się z miejscem swojego urodzenia oraz życia. Wśród członków takich nieco odrębnych zbiorowości tradycyjne lokalne potrawy to sposób na kontynuowanie tradycji oraz pielęgnowanie dziedzictwa swoich przodków. Dzięki temu mogą oni również zaznaczyć swoją odrębność. Są Polakami, ale cenią sobie fakt, że żyją na przykład na Śląsku czy Kaszubach. Podobnie jest zresztą na szczeblu krajowym. Pierogi, bigos czy schabowy z ziemniakami i surówką to potrawy, które Polakom pozwalają poczuć się jak w domu. I nigdzie nie smakują one tak dobrze, jak właśnie w ojczyźnie. Kojarzą się z dzieciństwem, młodością, mnóstwem przyjemnych wspomnień. Jest to cenne zwłaszcza dla emigrantów, którzy za swoim krajem tęsknią. Na pytanie za czym konkretnie, często odpowiadają, że właśnie za kuchnią. Nie ma nic złego w próbowaniu smaków orientalnych, śródziemnomorskich, pochodzących z Zachodu, a nawet zza oceanu. Świat jest piękny właśnie za sprawą swoich różnic i dobrze jest być na niego otwartym. Warto jednak doceniać także swoją narodową kuchnię oraz jej regionalne odmiany. Łączy ona bowiem kolejne pokolenia Polaków i jest jednym z aspektów życia, które wpisują się w budowanie ich tożsamości. Nie bez powodu w rodzinach przekazywane są bardzo stare przepisy. Nowości z internetu i wskazówki na przysmaki ich nie zastąpią. Taka tradycja ma znaczenie.

Dodaj komentarz